Proč se nebát tlakových hrnců

Princip tlakového hrnce je známý už asi 350 let a v českých zemích se běžně používá zhruba od doby, kdy se v domech začaly objevovat moderní kuchyně místo takzvaných černých. Přesto se i dnes najdou ženy, které mají k tlakovému hrnci naprostou averzi, a to nebydlí ve srubu, ale klidně i v moderním městském bytě. Proč to tak je a proč je to averze zbytečná, si teď zkusíme naznačit.

Výhody tlakového hrnce, známé i méně známé


Používání vynálezu, který byl v historii možná i docela nebezpečný, by se nikdy neudrželo až do dnešních dní, kdyby neneslo i celou řadu výhod.

Tlakový hrnec vaří rychle

Díky zvýšenému tlaku a všudypřítomné přehřáté páře postupuje vaření ke zdárnému cíli výrazně rychleji. Tlakový hrnec si perfektně poradí s velkými nebo tuhými kusy masa, rychleji zvládne ale i brambory, zeleninu, luštěniny při vaření v tlakovém hrnci nemusíme předem namáčet. Kdo přemýšlí o vaření v kontextu dalších domácích činností jako o něčem, na co je potřeba si vyhradit čas, ten na vaření pod tlakem vydělá klidně i nějakou tu hodinu.


Tlakový hrnec zachová barvu, chuť a živiny

Tepelná úprava potravin je pro člověka důležitá, protože jinak by ze syrové stravy nebyl schopen využít některé prospěšné látky. Vařením se mění některé molekuly na jiné a ty potom dokážeme přijmout. Stejně tak ale některé látky, které nabízí strava syrová a jsou nám rovněž prospěšné, vaření nenávratně ničí.

Díky rychlosti, s jakou je tlakový hrnec schopen tepelnou úpravu pokrmů zvládnout, zůstane určitá část původních látek zachována. A minimálně o dvou z nich se můžete přesvědčit i sami, potraviny vařené v tlakovém hrnci mají čerstvější chuť a zpravidla i lepší barvu.

tlakové hrnce

Výhody vaření pod tlakem samozřejmě znají i nejrůznější kuchařské celebrity..


Tlakový hrnec šetří energii

Pokud něco při stejném nastavení varné plotýnky zabere polovinu času, je to celkem jasné.

Jenže Božka znala paní, které papiňák vybuchl...

Některé historky mají křídla a každý si tak vybavuje někoho, komu orel odnesl štěně pejska, komu klokan při útěku ze zoo poskákal střechu od auta, a komu doma vybuchl tlakový hrnec. Ne že by bylo na našem území tolik orlů a klokanů, ale vždycky se dá říct, že moje známá měla známou a zase je čím se pochlubit vyděšené sousedce v domě.

Při zoufalém zanedbání veškeré údržby asi shodou náhod tlakový hrnec vybuchnout může. Lépe než všichni ostatní to ale ví výrobci a rozhodně nechtějí, aby se jim něco takového přihodilo, třeba i v jednom případě z deseti tisíc. První tlakový hrnec Denise Papina měl jednu tlakovou pojistku a v současné době mají ty moderní dvě nebo tři. A jejich konstrukce je záměrně natolik robustní, že náhody vylučuje.

Jenže papiňák se špatně myje...

Jistě, nádoba tlakového hrnce je těžší, než srovnatelně velký hrnec na plotnu, protože musí být bezpečnější při zvýšeném tlaku. Na druhé straně ale nádobu tlakového hrnce (na rozdíl od víka) můžeme dát bez obav do myčky. Víko v myčce nemyjeme kvůli životnosti těsnění a tlakových pojistek. To ale těžké není a vejde se do každého normálního dřezu.

Pokud doma nemáte nějaký hliníkový papiňák ze sedmdesátých let, které asi opravdu nebyly vždycky všechny bezpečné (ale na druhé straně některé ještě po padesáti letech slouží a je jich mezi lidmi dost), nemusíte mít žádné přehnané obavy o svoje bezpečí. Pokud navíc využijete nabídku některé z předních značek a nenecháte se nalákat na levný nákup někde v prodejně potravin, podrží nad vaším vařením ochrannou ruku i některá ze společností s celosvětovou působností, která nic ve výrobě neponechává náhodě.


Žádné komentáře:

Okomentovat