Záleží na velikosti tlakového hrnce? Ovšemže!

Pro domácí kuchařky, které připravují jídlo pouze pro rodinu, a ne vývar pro celou restauraci, větší neznamená lepší. Naopak doporučujeme pořídit ten nejmenší tlakový hrnec, který ještě pokryje Vaše potřeby. Větší tlakové hrnce dosahují na stejném zdroji tepla později varu, později dosahují potřebného tlaku a potřebují na vaření i více vody. Ke všemu se Vám navíc budou hůř umývat a zabírají více místa ve skříni.

Více kovu

Logické, ale ne pokaždé to člověka napadne - velký tlakový hrnec spotřebuje více energie jen na vlastní zahřátí dna a stěn. Tím déle si při vaření počkáte.

Více vody

S větším tlakovým hrncem je potřeba také větší množství vody. Každý tlakový hrnec má svoje minimum pro vytvoření dostatečného tlaku a páry, a toto minimum je u velkých hrnců vyšší. Zatímco malý dvoulitrový tlakový hrnec potřebuje jen půl hrníčku vody, velký dvanáctilitrový hrnec už hrníčků vody pro vytvoření páry potřebuje několik. Zatímco v malém tlakovém hrnci můžete stejný kousek masa dusit, ve velkém už ho budete pouze vařit. Příliš velký tlakový hrnec tak omezuje i možnosti využití různých technik přípravy jídla.

Více práce

Z praktické stránky věci - velký tlakový hrnec dá více práce umýt, zejména pokud se ho chystáte mýt ve dřezu pod vodovodem, kam se třeba sotva vejde. Naproti tomu šestilitrový hrnec se spodní částí vhodnou pro myčku nádobí, snadno umístíte do jakéhokoliv prostoru ve skříni nebo v kuchyňské lince.

Naše doporučení?

  • Pokud se teprve chystáte tlakový hrnec kupovat, nejuniverzálnější velikost je 6-8 litrů. Většina receptů, které najdete v kuchařkách i na internetu počítá s touto velikostí hrnce. Jestliže potřebujete tlakový hrnec pro domácí vaření, nikoliv do restaurace, mějte na paměti, že šestilitrový tlakový hrnec najednou zvládne uvařit 4 litry silného vývaru, čili po zředění 8 litrů vývaru běžné síly.
  • Jestli si to můžete ovolit, kupte si sadu tlakových hrnců - dvě spodní části, každá jiné velikosti, a jedno tlakové víko, které pasuje na oba hrnce. Můžete tak pokaždé zvolit jinou velikost hrnce podle receptu a velikosti připravované porce.
  • Tlakový hrnec (nebo dva tlakové hrnce různé velikosti) už máte, ale přemýšlíte o dalších metodách vaření v páře? Pořiďte si parní hrnec. Profesionálové stále více různých potravin vaří v páře. Výsledky Vás ohromí.
Tlakový hrnec si vybírejte pečlivě nejen podle velikosti, ale i designu. Čím víc se Vám bude líbit jeho vzhled, čím lépe se Vám povede odhadnout jeho velikost a čím jednodušeji se bude mýt, tím víc radosti s ním budete mít.
Malý 2-3l tlakový hrnec na omáčky. Jak sám název napovídá, jeho hlavní využití je vaření omáček. Díky malé velikosti brzo dosahuje varu, ale také pojme jen malé množství potravin. Perfektní pro jednu osobu. Tato velikost tlakového hrnce zvládne uvařit najednou dvě porce rýže nebo 6 naběraček polévky. Tento tlakový hrnec je nejčastěji k dostání jako součást sady.
Tlaková pánev 3-5l. V našich končinách tento typ tlakového hrnce moc neuvidíte a je to škoda. Pánev s tlakovou poklicí je skvělá na vaření masa - větší povrch pro kontakt se zdrojem tepla. Perfketní je pro dva lidi, protože ve své velikosti zvládne například tři porce rýže nebo 8 naběraček polévky. Tuto tlakovou pánev doporučujeme jako druhý tlakový hrnec do domácnosti (nebo třetí, pokud už máte dvojdílnou sadu).
6-8l tlakový hrnec na vývar. Perfektní velikost na přípravu nejrůznějších typů potravin. Vhodný na přípravu polévek, masových směsí, vývarů a podobně. Pokud si můžete dovolit jen jediný tlakový hrnec, bude to přesně tento. Další kousky můžete přikoupit kdykoliv později. Velikostí ideálně odpovídá rodině o 4-6 lidech. Najednou uvaří 6 porcí rýže nebo 16 naběraček polévky. Pokud jste v tlakovém vaření nováčci, je tato velikost tlakového hrnce rovněž ideální. Velikost spodního dílu hrnce je vhodná i pro další pokročilejší metody vaření v páře.
10l tlakový hrnec, nebo větší. Díky velikosti se v desetilitrovém hrnci dá i zavařovat do sklenic a rozhodně takový najdete spíš v restauraci, než u někoho doma. Pokud ano, tak rozhodně v hodně velké rodině. Při zavařování pojme desetilitrový hrnec najednou čtyři jednolitrové zavařovací sklenice. Zájemce o tuto velikost tlakových hrnců obyčejně varujeme. I prázdný je celkem těžký a jeho mytí v normálním dřezu je celkem komplikované. Pojme 10 porcí rýže nebo 25 naběraček polévky.

Žádné komentáře:

Okomentovat