Vynález Papinova tlakového hrnce

V roce 1679 spatřil světlo světa tlakový hrnec francouzského vynálezce Denise Papina. Pokud se skutečně ponoříme do historie, zjistíme, že se jednalo spíš o vedlejší produkt bádání v oblasti fyziky páry, kterému Papin zasvětil celý život, a kterým umožnil mnohým dalším vynálezcům dokončit jejich vlastní projekty. Na vynálezce tlakového hrnce se například podařilo navázat slavnějšímu Jamesi Wattovi, který prezentoval později funkční parní stroj. Další pokusy Denise Papina vedly například k vynálezu principu výbušného motoru, který však na svoje doladění čekal ještě dlouhých dvě stě let.

Je tomu už 334 let, co se geniálnímu vynálezci Denisu Papinovi podařilo sestrojit tlustostěnnou nádobu s pevnou poklicí a tlakovou pojistkou, tedy tlakový hrnec. Těsně uzavřený hrnec neumožňuje páře, která vzniká vařením vody, volně unikat. Tím se v tlakovém hrnci rychle zvyšuje tlak až na hranici, kdy páru začne vypouštět tlaková pojistka. Díky vysoké teplotě uvnitř hrnce a z části také díky přítomné páře s vysokým tlakem, jsou pokrmy připravovány neporovnatelně rychleji, uchovají si velkou část původní chuti a barvy. Tlakové hrnce přežily svého objevitele jako jediný vynález, který zůstal v širokém použití do dneška.

Tlakový hrnec mistra Papina

První parní tlakový hrnec, jak ho geniální fyzik samouk Denis Papin prezentoval v roce 1679 Dobová rytina

Aby získal tlakový hrnec pana Papina hned při první prezentaci patřičný věhlas, neváhal mladý vynálezce uspořádat opulentní hostinu v Londýně, kde momentálně pobýval, a pozval na ni členy Britské královské společnosti. Servíroval jídlo připravené v tlakovém hrnci a čas, kdy strávníci hodovali, využil k přednášce o tlakovém vaření. Jídlo hostům opravdu chutnalo, ale jeden z nich byl opravdu nadšený. Jmenoval se Christopher Wren, proslulý stavitel slavné londýnské katedrály sv. Pavla. Dokonce natolik, že vedle stavebních prací na londýnské katedrále začal sepisovat sbírku receptů pro tlakové hrnce, na vaření masa, ryb, luštěnin i ovoce. Předpověděl, že tlakový hrnec bude pravděpodobně stejně tak dobře vařit anglické pochoutky - puding, punč nebo grog.
Jak jsme psali hned na začátku, tvůrce legendárního tlakového hrnce nebyl v oblasti vynálezů žádný troškař. Jak už to ale tak bývá, za života moc slávy neužil, ba naopak. 
Nejen že díky tlakovému hrnci dokázal zkrátit dobu vaření proslulých francouzských specialit z několika hodin na několik desítek minut, neopakovatelným způsobem vylepšil zámecké zahrady ve Versailles sérií vodotrysků. Na bázi parního motoru postavil první parní člun s lopatkovým pohonem, který představoval průlom v možnostech lodní dopravy. Rozezlení lodníci mu ho ale rozbili ze strachu, aby nepřišli o práci. Za svého života určitě netušil, že vynález, který v té době určitě nebral jako nejdůležitější, mu zajistí nesmrtelnost i v jednadvacátém století. Tlakové hrnce, lidově nazývané papiňáky, prošly od té doby několika generacemi vylepšování a určitě je ještě čekají skvělé zítřky.

Moderní tlakový hrnec Berghoff
Moderní tlakový hrnec BergHoff, ušlechtilá ocel, bezpečnostní pojistky, zdravé a ekologické vaření. A to ani nemluvíme o chuti!


Žádné komentáře:

Okomentovat