Co světu přineslo zavedení gastronádob

Zní to dost pompézně, jako by gastronádoby byly spásou celého lidstva. V každém oboru se ale najde přelomový vynález, který znamená nebývalé usnadnění práce, úsporu času, energie, nebo podobně prospěšnou věc. A je škoda, že kromě odborně zaměřené veřejnosti o nich nikdo neví, protože genialita myšlenky stojí za to, aby byla oslavována. Co tedy světu přinesly gastronádoby?

Gastronádoby jsou vaničky normované velikosti, které slouží k přípravě, skladování a prezentaci potravin. To by samo o sobě ani nestálo za zmínku. Představte si ale normovaný systém, který na jednotnou velikost gastronádob navazuje - od zdrojů tepla, jako jsou sporáky a trouby, přes chladící a ohřívací stoly, lednice, mrazáky, šokové zchlazovače, až po regály ve skladu. Všude se počítá s normovanou velikostí vaniček, takže nechybí, ani nepřebývá ani centimetr. Normalizace rozměrů gastronádob vedla na celém světě k velkým úsporám prostoru, a v případě prostoru uspořeného u spotřebičů, vlastně i energie. Díky tvarové zaměnitelnosti a velké mobilitě gastronádob lze řadu pokrmů v jedné gastronádobě připravit (vyrobit), ohřívat nebo chladit, prezentovat, a na závěr i skladovat. Gastronádoby tak uvidíte všude na světě, od cukrárny na rohu ulice, po pětihvězdičkový hotel v Jižní Americe. A věřte nebo nevěřte, bude se jednat o na chlup stejné gastro vybavení, jen od jiného výrobce.
nepřilnavé gastronádoby
Gastronádoba s nepřilnavým teflonovým povrchem - praktický pomocník moderní profesionální kuchyně

Smysl gastronádob?

Když se v šedesátých létech minulého století sešlo několik chytrých Švýcarů, trápila je pravděpodobně komplikovaná spolupráce různých gastronomických zařízení, převoz a uchování potravin, nekompatibilita různých prodejních pultů s různými nádobami na prezentaci potravin, nebo něco podobného. Napadlo je, že pokud vymyslí a prosadí systém, ve kterém budou rozměry gastronádob jasně definované, větší nebo menší nádoby budou vzájemně zlomkem nebo násobkem jednotkového rozměru, a systém přijmou jako závazný všechny švýcarské kantony, nebo dokonce celý civilizovaný svět, mnohým se uleví. Plné gastronádoby bude možné vyměnit na místě za prázdné, z jednoho auta do druhého, z jedné lednice do druhé, nikde se nestane, že by přišel náklad v neočekávaném rozměru. O starost méně a o to více času na soustředěnou práci s potravinami, nemyslíte?


nepřilnavé gastronádoby
Ukázka, jak se tři malé gastronádoby složí do normovaného rozměru 1/1. Vzájemná tvarová kompatibilita a možnost skládat gastronádoby do kompaktních sestav je jednou z největších vymožeností tohoto vynálezu.

Gastronádoby z různých materiálů

Nejpraktičtějším materiálem pro výrobu gastronádob je, podobně jako u většina dalšího gastro vybavení, nerezová ocel. Mechanicky, chemicky a teplotně odolné, omyvatelné a zdravotně nezávadné, takové jsou nerezové gastronádoby. Od přípravy pokrmů v kuchyni, převoz na místo prezentace a vydávání, ohřívání nebo chlazení, až po případné zamrazení, celou tuto cestu může pokrm strávit v jediné univerzální gastronádobě. Funkčně i esteticky naprosto vyhovující a praktické.
Přesto se najdou místa, kde je i nerez ocel příliš těžká a nepraktická. Zejména při skladování potravin tak ustupuje praktičtějším lehčím gastronádobám z plastických látek, polypropylenu, polyetylenu nebo polykarbonátu. Kde jde hmotnost skladovaných potravin do stovek kilogramů, nebo dokonce tun, hmotnost nerezových gastronádob by už narostla na nepřijatelné hodnoty. Plastové gastronádoby snesou hluboké podchlazení, jsou chemicky netečné, nepřijímají pachy ani chutě skladovaných jídel, a manipulace s nimi je jednodušší díky jejich nízké hmotnosti. Plastové gastronádoby jsou stohovatelné a pro skladovací účely jsou často nejlepším řešením.
I v kuchyni nerez občas uvolní místo dalším materiálům, a tentokrát máme na mysli smaltovaný plech. Smaltované gastronádoby najdete všude tam, kde je nepřilnavý a odolný slinutý povrch vítanou výhodou - zejména při pečení. Podobně jako si smaltované hrnce drží místo v domácnostech i navzdory náporu moderního nerezového nádobí, zůstává smalt a smaltované gastronádoby stále ve vybavení gastronomických zařízení.

Žádné komentáře:

Okomentovat